Grendel Lajos čitáreň
Grendel Lajos čitáreň

GRENDEL LAJOS READING ROOM

A Grendel Lajos Olvasóterem egy nagyobb projekt része, mely Grendel tárgyi és szellemi hagyatékának és örökségének megőrzésére, kutatására és propagálására irányul. Célunk egy többnyelvű társadalomtudományi-politikai könyvállomány kialakítása, valamint egy új szemléletű társadalmi-kulturális közösségépítés. A kutatói részleg kötetein kívül Grendel könyv- és zenetárának darabjai is az állomány részét képezik.

Az olvasóteremben már most kézbe lehet venni társadalomtudományi könyvtárunk első darabjait, mindamellett a könyvállomány kialakítása és folyamatos bővítése hosszú folyamat. A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér, valamint a szöveget digitalizáló modern szkennerek várják. Az olvasóterem egy nagyon intim közegbe enged bepillantást.

Szeretnénk, ha ez egy élő helyszínné nőné ki magát a jövőben, erre törekszünk múzeumpedagógiai terveinkkel, illetve azzal, hogy az Olvasótermet Grendel Lajos eszmei hagyatékának megfelelően nyilvános társadalmi viták helyszínévé tesszük.

Az Olvasóterem a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Pozsony, Žižka utca 18.) részeként működik, és nem jöhetett volna létre a Grendel család beleegyezése és támogatása nélkül.

Látványterv és kivitelezés
Szabó Réka, Peter Baumann
A könyvtár támogatói
A Grendel család, Karol Wlachovský, Fórum Kisebbségkutató Intézet – Bibliotheca Hungarica, Szigeti László, Pozsonyi Magyar Intézet, Pátria Rádió, Szlovák Rádió és Televízió
Hanganyag
A Grendel család, Pátria Rádió, Szlovák Rádió és Televízió
Audiovizuális anyag
BODVA STUDIO s.r.o., Pátria Rádió, Szlovák Rádió és Televízió